Консультація.
Здоров’я – понад усе!
Під здоровим способом життя розуміється оптимальний режим роботи і відпочинку, збалансоване харчування, достатня рухова активність, дотримання правил особистої гігієни, загартування, відсутність згубних звичок, любов до людей, позитивне сприйняття життя. Здоровий спосіб життя дозволяє бути до старості здоровим психічно, морально і фізично.
Здоров'я досить багатогранна категорія. За визначенням Всесвітньої Організації Охорони здоров'я, під здоров'ям розуміють "стан повного фізичного, психічного і соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороби".
Добрий фізичний стан забезпечують такі чинники:
1. Активна рухова діяльність.
2. Достатнє перебування на свіжому повітрі.
3. Загартування природними чинниками (повітря, вода, земля, сонце), гігієна.
4. Раціональне харчування з широкими використанням рослинних продуктів рідної землі.
5. Цікавий та корисний відпочинок.
6. Достатній сон (відповідно до індивідуальної потреби в кожний віковий період розвитку).
Магній необхіден для утворення кісткової тканини. Солями магнія багаті злакові (пшениця, жито, гречиха, просо, ячмінь, овес ), а також бобові.
Натрій грає велику роль в регуляції водно-сольового обміну. Натрій Загартуватися? Легко!
1. До найпростіших методів загартовування дитини, які можна розпочинати вже у 4-5-місячному віці, належить вологе обтирання. Здійснювати цю процедуру краще вранці, після нічного сну. Рукавичку з м'якої ворсистої тканини змочують у воді, віджимають і обтирають спочатку ручки, потім груди та животик, спину, сіднички, ніжки малюка. Після цього тіло дитини обтирають м'яким рушником промокальними рухами, а потім розтирають мохнатим рушником до легкого почервоніння шкіри.
Починають обтирання дітей першого року життя при температурі води 36-37°С. Надалі її щоденно можна знижувати на 1 °С, доводячи до 28-30°С. Для двох-трирічних малюків температуру води понижують до 25-26°С. Для більш дорослих дітей її можна довести до 18-20°С.
2. Обливання краще влаштовувати дитині вже після року, а до душу привчати після трьох. Під час обливання знижуйте температуру води протягом тижня на 1 °С. Початкова температура – 33-35°С, потім її доводять до 16-18°С. Після процедури дитину витирають й одягають. Не всі діти можуть спокійно витримати водні процедури. Тому краще проводити їх у вигляді гри, з гумовими або пластмасовими іграшками.
3. Привчати дитину ходити босоніж слід також поступово. Спочатку нехай малюк звикне до "прогулянок" по вогкому прохолодному рушнику або килимку. Тільки після цього етапу починають ходити , босоніж по росі, холодній траві й навіть по снігу. Корисно привчати дитину з раннього віку бігати босоніж по кімнаті, надворі. Таке просте загартовування успішно використовувалося з давніх-давен.
Загартування дітей
Загартування дітей – це система впливу, яка підвищує витривалість дитячого організму до впливу зовнішнього середовища, здібність швидко пристосовуватися до несприятливих кліматичних умов за допомогою різних засобів самозахисту організму. Систематичне і розумне використовування природних факторів природи сприяє підвищенню фізичної і розумової працездатності, зниженню сприйнятливості к інфекційним захворюванням.
Загартовані діти, як правило, володіють гарним здоров’ям, апетитом, спокійні, життєрадостні. Найбільш сприятливий період для початку загартування – весна-літо. У цей час можна використовувати такі мощні засоби загартування, як повітря, вода і сонце. Загартування повітрям на організм надає різносторонню дію – температурою, вологістю, переміщенням. Загартування холодним повітрям тренерує судинну систему, що підвищує його стійкість до ГРЗ.
.
Загартування водою починають зі слабких впливів на органічну частину шкіряних покровів (місцеве обтирання, обливання), а потім переходять до змочування всього тіла – загальне обтирання, обливання.
Температура знижується поступово: при місцевій дії, починаючи з + 30ºС, через кожні 1-2 дня вона понижається на 1-2ºС до тих пір, поки не достигне 24-22 ºС і більше не понижується.
Обтирання проводиться рукавичкою з м’якої тканини, змоченою водою потрібної температури і продовжується 1-2 хвилини. Руки і ноги обтирають потрохи масажую шкіру за направленням від пальців к тулубу. Загальне обливання проводиться в наступній послідовності: спочатку обтирають руки, потім грудь, живіт, ноги і спину. Зразу після вологого обтирання шкіру розтирають сухим, м’яким рушником із застосуванням легкого масажу до появи помірного почервоніння. Розтирання продовжується 1-2 хвилини.
Обливання ніг – обливання здійснюють з ковша таким чином, щоб одразу змочити всю поверхню, яка підлягає обливанню. Витрати води приблизно 0,5 л. При обливанні ніг звичайно змочують нижню половину голені і стопи. Після обливання необхідно ноги розтерти сухим рушником до почервоніння.
Можна застосувати контрастне обливання. Для цього спочатку ноги обливають теплою водою ( 36-35 ºС), а потім одразу ж прохолодною (24-25 ºС) і поступово знижають до 18 ºС. Після чого знов тепле обливання 36-35 ºС і закінчують сухим розтиранням.
Водні процедури проводяться не раніше, ніж через 30-40 хвилин після їжі.
Літо, літечко…Загартовуймось !
Цієї чудової пори неможливо всидіти в чотирьох стінах. Дитина прагне повітря, сонця, прохолоди, води, що освіжає. Їй хочеться якомога більше гуляти серед чудової природи й активно рухатися – бігати, стрибати, лазити, плавати… Душа маляти прагне втішатися принадами літа. Тож прислухаймось до бажань дитини і допоможемо їй.
Літо – найкраща пора, щоб розпочинати рішучі дії задля зміцнення здоров'я дитини. Сонце, повітря, вода – то все надійні засоби, котрі, як-то кажуть, " під рукою ". Вода очищає шкіру від бруду, поліпшує кровообіг в судинах.
Загартування поліпшує обмін речовин, благотворно позначається на роботі дихальної, серцево-судинної систем, підвищує м'язовий тонус. Крім того, воно підвищує провідність у нервових клітинах, що в свою чергу,сприяє поліпшенню умов для розвитку мислення. Загартований організм легше переносить фізичне і розумове навантаження.
· Загартувальні процедури не повинні викликати у дитини неприємних відчуттів, а тим більше остраху. Лише позитивні емоції, відчуття насолоди та задоволення. Дуже важливо знайти індивідуальний підхід до дитини.
· Проводити процедури необхідно систематично, без перерв.
· Проводячи водні процедури, треба регулярно, через кожні 5-7 днів, знижувати температуру води на 1 градус. При цьому належить стежити за емоційною реакцією дитини, швидкістю зігрівання шкіри.
· Тримати під контролем апетит малюка, дбати про повноцінне вітамінізованне харчування, стежити за змінами у вазі та зрості, збудливістю, самопочуттям.
Одним з найпростіших і найдоступніших методів загартування є повітряні ванни, які влітку приймають у самих трусиках. Дорослим лише належить стежити, щоб приміщення, де перебувають діти, було добре провітрене ( температура 19-21 С, вологість у межах 60 %) і чисте. Загартування повітрям просто неба також не вимагає спеціальних процедур і втрат часу.
Важливо тільки подбати, щоб одяг дитини був з натуральної тканини спокійних світлих тонів. Либонь, уже багато хто помітив, що в синтетичному одязі діти почуваються дискомфортно, бо він подразнює шкіру, гальмує доступ повітря і навіть може викликати алергійну реакцію.
Літо – не літо без сонячних ванн. Народна мудрість каже: "Куди рідко заглядає сонце, туди часто заходить лікар". Ультрафіолетові промені мають бактерицидний і протирахітний вплив. Перебування дитини на свіжому повітрі за сонячної погоди протягом 2,5-3 годин забезпечує організм добовою нормою вітаміну Д. Однак пам'ятаємо, що сонячні промені принесуть користь лише за умови обережності.Нагадаємо ці прості правила:
· Не можна дозволяти дітям увесь день перебувати на сонці.
· У перші дні на відкритому сонці можна перебувати не більше 5-6 хвилин. Поступово тривалість сонячних ванн збільшують до 10-15 хвилин (одноразове перебування на сонці) і до 40-50 хвилин (протягом дня ).
Літо неможливо уявити без купання в природних водоймах. Його можна починати з дітьми від двох років. Купання сприяє розвиткові сміливості, вміння орієнтуватися в незвичній обстановці, готує до оволодіння плаванням. Розпочинати купання бажано при температурі повітря не нижче +25 С і води +22 С. Тривалість – від 1 до 2 хв. з поступовим збільшенням до 5 хв.для малят 3-5 років і 8-10 хвилин – для 6-7 річних дітей. Дошкільнятам, які перенесли респіраторні захворювання, розпочинати купання можна не раніше, ніж через 1-2 тижні після одужування.Також слід пам'ятати, що не можна купати дитину на голодний шлунок або раніше, ніж через годину після їжі. У воді дитина повиння якомога більше рухатися, щоб не переохолодитися. А після купання її необхідно витерти сухим рушником та переодягти в сухий одяг.
Купання буде особливо цікавим і корисним для малого, якщо дорослий організує ігри, що не тільки розважають, а й знайомлять дитину з властивостями води.
Раціональне харчування
Їжа потрібна людині для підтримання здоров’я і працездатності, тому так важливо додержуватись правил раціонального харчування у всі вікові періоди життя людини. Особливо велика роль харчування в дитячому віці.
Їжа є єдиним джерелом, з яким дитина отримує усі необхідні речовини для будови його клітин і тканин та енергію, яка забезпечує рухливу активність, підтримання його температури тіла, роботу внутрішніх органів і нервову діяльність дитини.
Якщо харчування побудоване неправильно і харчові речовини надходять в дитячій організм в недостатній мірі, то трапляється затримка фізичного і психічного розвитку дитини, виникають порушення структури і функції його органів. Харчовими речовинами, що постачають організм дитини енергією, є: білки, жири, вуглеводи.
Білки – основний пластичний матеріал для будови і постійного оновлення тканин і кліток. Білки йдуть на побудову червоних кров’яних тілець і гемоглобіну, утворення ферментів та гармонів. Потреба в білках в дошкільному віці вища ніж у дорослої людини. Проте не слід думати, якщо більш білка отримає дитина, то краще.
У теперішній час доведено, що надмір білка може негативно вплинути на обмін речовин, функцію нирок, а також підвищує схильність дитини до алергічних захворювань.
Особливу цінність мають білки тваринного походження, що містяться в м’ясі, рибі, яйці, молоці і сирі.
Важливо, щоб у добовому раціоні дитини було правильне співвідношення білків рослинного і тваринного походження.
Діти віком від 1 до 7 років повинні отримувати не менш ніж 65 % білків тваринного походження.
Жири є однією із складових частин клітини. Вони забезпечують важливі енергетичні витрати організму, чинять вплив на функцію сердечно-судинної і центральної нервової системи, процеси травлення, покращують використання інших харчових речовин – білків, вітамінів і мінеральних солей.
Велике значення для нормального розвитку дитини мають рослинні жири, які збагачені біологічно активними поліненасиченими жирними кислотами.
Основним джерелом поліненасичених жирних кислот є рослинні масла – сонячне, кукурудзяне і хлопкове.
Недостаток жира в раціоні дитини негативно відображається на його рості і розвитку, приводить до зниження захисних сил, розвитку порушень шкіри і слизової оболонки.
Шкідливий також надлишок жиру, тому що при цьому погіршуються процеси травлення.
Вуглеводи є основним енергетичним матеріалом. Вони також входять у склад кліток і тканин, приймають участь в обміні речовин. У їх присутності покращується використання білків та жирів.
Вуглеводи прийнято ділити на прості і складні. При недостатньому надходженні вуглеводів до їжі порушується засвоєння окремих харчових інгредієнтів, погіршується процес травлення.
При підвищеній кількості вуглеводів понижується опір дитини к інфекційним агентам, з’являється можливість розвитку цукрового діабету.
Найбільша кількість вуглеводів міститься у хлібі, кашах, картоплі, фруктах і борошняних виробах.
Дітям дошкільного віку потрібність в вуглеводах потрібно задовольняти за рахунок овочів та фруктів.
Мінеральні речовини підтримують та регулюють багато життєдіяльних процесів в організмі.
Вони входять до складу усіх клітин і тканин дитини. Мінеральні речовини необхідні для правильного росту і розвитку кісткової, м’язової, кровотворної і нервової системи.
Особливо важливо в наявності в дитячому організмі таких мінеральних речовин, як кальцій, фосфор, залізо і магній.
Кальцій приймає активну участь в будові кісткової тканини зубів.
Фосфор приймає участь в обміні білків, жирів, вуглеводів. Він необхіден для будови кісткової тканини. Найбільш багатий фосфором яйцевий жовток, м’ясо, риба, сир, вівсяна та гречана крупи. |